Pleksi Kesim Nasıl Yapılır?
Sert, şeffaf akrilik pleksi, birçok uygulamada camın yerini alabilen düşük maliyetli bir malzemedir. Bu malzeme hafif ve dayanıklıdır ve en önemlisi kırılmazdır. Pleksinin nasıl kesileceğini bildiğinizde süreç daha güvenli ve temiz hale gelecektir. Pleksi sentetik olmasına rağmen, bazen temiz kesmek camı kesmekten daha zordur. Pleksi kesmek sabır ve doğru cam kesme aletleri gerektirir. Pleksi kesmenin en iyi yolu ve farklı kalınlıklardaki Pleksi kaplamalar için doğru aletler kullanılmalıdır.
İpucu: Pleksinin istenen boyuta kesilmesi basit bir işlemdir, ancak çok pürüzlü kenarlar bırakacaktır. Projeniz akrilik kenarının düz olmasını gerektiriyorsa, boyuta kestikten sonra düzeltmelisiniz. Kenarları zımparalarken Pleksinin yüzeyine zarar vermemeye dikkat edin.
Pleksi hakkında tüm bilmedikleriniz
Pleksinin Avantajları
Pleksi (aslında polimetil metakrilatın genel adı) birçok fayda sağlar. Bunlar;
- Parlaklık
- Titreşim direnci camın 40 katıdır
- Sınırsız hayat
- Mükemmel UV direnci
- Son olarak farklı ortamlara uyum sağlama (katlama, istenilen şekillerde kesme vb.) ve kolaj imkanı.
Kalınlık 1 mm’den 20 mm’ye kadar değişebilir, bu nedenle kesim yöntemini gerekli kalınlığa göre ayarlamalısınız.
Pleksi Kesilirken Kullanılması Gereken Araçlar
- Cam kesici
- Cetvel
- Daire testere
- Daire testere bıçağı
- Kalem
- Klip
- Zımpara kağıdı
Listelenen araçlara ek olarak, şunlara da ihtiyacınız vardır:
- Koruyucu Gözlük
- Maket Bıçağı
- Matkap
- Parlatma Makinesi
- Sprey Şişesi
Çizim Tahtası Hazırlığı
Pleksi yüzeyindeki koruyucu kâğıt tabakasını kesim ve finisaj tamamlanmadan çıkarmayın. Pleksi plakayı düz bir yüzeye yerleştirin ve tüm parçanın çalışma yüzeyi tarafından desteklenip desteklenmediğini dikkatlice kontrol edin.
Pleksisi Kesilecek Ölçüye Göre İşaretlemek
Bunun için istediğiniz son işin boyutunu işaretlemek için bir mezura kullanın. Ölçüm çizgisini birkaç kısa çizgiyle işaretlemek için bir gres kalemi veya işaretleyici kullanın. Çizgileri birleştirmek ve yol boyunca bir çizgi işaretlemek için bir cetvel veya marangoz ızgarası kullanın.
Kesmek Ve Kırmak İçin Bir Puanlama Bıçağı Kullanmak
Koruyucu gözlük ve eldiven giymelisiniz. Pleksisin kesim işlemi sırasında zarar görmemesi için önlem alınız. Kesme işlemi sırasında iş parçasının ufalanmasını önlemek için enine dişlere sahip ince bıçaklı bir daire testere veya masa testeresi takın. Pleksi plakayı kesme çizgisi boyunca hizalayın. Malzemeyi serin tutmak için testereyi keserken daha düşük hızda bir testere kullanın veya kesme noktasına su püskürtün.
- Sabit kalması için pleksi plakayı çalışma tezgahına sabitleyin.
- Pleksi işaretini 5-10 kez işaretlemek için bir cam kesici veya maket bıçağının sert yüzeyini kullanın.
- İşin diğer tarafında çevirin ve puanlayın.
- Skor çizgisini çalışma alanının kenarıyla hizalayın ve sıkıştırın.
- Skor çizgisindeki müziği kırmak için aşağı doğru keskin bir baskı uygulayın.
Kenarları Bitirin
- Pleksinin düz olmayan kenarlarını 120 kumlu zımpara kağıdı ile ıslak zımparalamaya başlayın.
- Kenarlar daha pürüzsüz hale geldikçe, 600’e kadar daha ince zımpara kağıdı kullanın.
- İstenen dokuyu elde ettikten sonra, elektrikli matkap ucuna tampon aparatı bağlayın ve kenarları parlatın.
Pleksi Nedir?
Plastik camın pleksi, renkli ve renksiz çeşitleri bulunmaktadır. Şeffaf ve yarı saydam, hafif plastik bir yapıya sahiptir ve işlenmesi, kesilmesi ve delinmesi kolaydır. Genellikle piyasada 1.5-2 5mm kalınlığında düz levha şeklinde karşımıza çıkmaktadır. 90°C veya 90°C-115°C fırında ısıtılarak yumuşatılır. Bu nedenle istenilen şekil kalıplanarak verilebilir. Camdan daha dayanıklı ve hafiftir.
Tek dezavantajı termodinamik bir yapıya sahip olması dolayısıyla yanma direncinin düşük olmasıdır. (Döküm) Pleksi istenilen her şekle kolaylıkla uygulanabilir. Üretim aşamasında Pleksi kullanıcılarının başını belaya sokmaz. Pleksi ekstrüder sac gibi kesme, şişirme ve kalıplama işlemlerinde sorun yaşamayacaktır. Genleşme katsayısı, yoğunluğu, yumuşama noktası, sertliği ve diğer teknik özellikleri standartları karşılar ve polimer sayısı fazladır.
Pleksinin Özellikleri
- Yüksek ışık geçirgenliği ve darbe dayanımı, Pleksisin ışık geçirgenliği camın %92’sidir. Darbe dayanımı camın 6 katıdır. Keskin değil. Zarar vermez. Isı geçirgenliği camdan %20 daha düşüktür.
- (Döküm) Pleksi hava şartlarına dayanıklıdır. Opak, şeffaf ve floresan renklerde üretilir ve hava şartlarına plastiğe göre daha dayanıklıdır. Solmaz veya kırılmaz. İç ve dış mekânlarda rahatlıkla kullanılabilir.
- (Döküm) Pleksi ısıya dayanıklı olması yönüyle ön plandadır. Döküm Plexiglass 75°C’de kalınlığına göre yumuşayarak kalıplamaya hazır hale gelir.
- Pleksi (Dökme) Pleksi bakır sertliğine sahiptir.
- Pleksi’a istenilen şekil kolaylıkla verilir. Alglas Pleksi’nin istenilen şekle getirilmesi için 120°-150°C yeterlidir. Soğuduktan sonra verdiğiniz form sabit kalır.
Hemen pleksi siparişi oluşturmak için bizimle iletişime geçin!