Dijital Baskı, Genel

Matbaacılıkta Baskı Öncesi Hazırlık

Matbaacılıkta Baskı Öncesi Hazırlık Aşamaları

Baskı, matbaacılıkta kullanılan baskı, yazı şekil, grafik ve resimlerin aynı biçimde Bir düzey üzerinde daha hızlı seri üretim şekilde aktarılma işidir. Matbaacılıkta baskı öncesi aşamalar konusu şu başlıklar altında açıklanır.

Baskı öncesi teknolojinin nimetlerinden olan matbaacılıkta baskı teknolojisi le matbaa sektörü oldukça gelişen ve daha çok büyümeye yönelmiştir.  Beğenilen ve sonucu başarı ile tamamlanan bir baskı çalışması için bilinmesi gereken birçok bilgi vardır. Matbaacılık baskı işlemleri ve baskı çalışmalarında sektörün çalışma yöntemini kullanarak ve kapasitesine göre bu yapılan işte daha başarılı olduğunu gösterir. Matbaacılıkta önemli olan baskı öncesinde hazırlık aşamasında çalışanların daha iyi kazanımlar edindiği basariyi yakaladıkları görülmüştür. Belirlenecek olan ölçüler ve kullanılan kağıtlar belirlenmiş aşamalar arasında yer alırken, her zaman için bir ön çalışma yapılması gerekir.

Matbaacılıkta Baskı Öncesi Hazırlık Avantajları

CTP’ nın avantajı, matbaacılık da baskıdan önce hazırlık aşamasında akla CTP gelir. CTP’nin (computer to plute ) açıklaması bilgisayardan kalına pozlandırma olarak bilinir. CTP oldukça kullanılan bir teknolojidir. Ofset baskıda kullanılan en kolay olan CTP ile kalıba aktarım yapılırken, filme ihtiyaç olmadan   baskı işlemi yapılır. Ayrıca film ile çalışma yapılacağı durumlarda hata risk oranı daha fazla olur. Günümüzde matbaacılıkta baskı yapmadan önce hazırlık aşama çalışmalarında CTP’ den yararlanılır. Daha az maliyet olan bu çalışmalarda daha verimli ve kaliteli sonuçlar elde edilir.

Resimlerin formatı, baskıda yapılacak olan resim formatları önem teşkil ettiğinden dolayı matbaacılık   baskı öncesi hazırlık aşaması çalışmalarında resim formatına mutlaka bakılmalıdır. Baskısı alınan resimlerin formatı pdf, indd, sug, ai, psd veya eps olması gerekir. CMYK modunda olan bu resimlerin ROB modunda çalışmaması gerekir. ROB formatlı kaynakların CMYK format dönüşmeleri yapılırken doğru profilde olmasına dikkat edilir. Çeviri formatlarında doğru profil kullanmayan farklı renk tonlamaları ortaya çıkar. Bundan dolayı bu profil üzerinden dönüştürme yapılması, bir baskı işlemi için daha başarı göstermesi gereklidir.

 

Türkiye matbaacılık tarihini öğrenmeye ne dersin?

Baskı Öncesi Yapılması Gereken Ayarlar

Baskı öncesinde yapılan ilk işlem germe çubuğu ile kalıba doğru ve ortalı olacak şekilde kazana kalıp takılır. Matbaada baskıdan önce hazırlık aşama işleminde ilk yapılan işlemdir. Kâğıt kenarlarının birbirine yapışmaması için, önce havalandırılıp sonra asansöre yerleştirilir. Daha kaliteli olması için mürekkebin olduğu gibi kullanılması gereklidir. Ekleme gerekirse spatula kullanılarak iyice karıştırılıp, kullanılan kağıdın inceliğine göre mürekkebinde inceliği ayarlanıp baskı orijinaline göre mürekkebin rengi ayarlanır. Yapılan bu çalışmalar ise, matbaada baskıdan önce hazırlık aşamasında önemli bir yere sahiptir.

Vakum lastikleri düzenlemeden önce, kağıdın özelliğine göre emici kafa ayarlanır. Çift kağıt ekipmanları ile makaslar, aletler ve transport makaraların basınçları bunların hepsi iyi bir kontrolden geçer. Birçok konu için resim biçimlerinin kağıtlarda çalışma yapılması düşünülürken, iyi bir çalışma baskısı alımında 300 DPI sisteminde olması kaliteli baskı alınmasını gerektirir. Matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması çalışmalarında dikkat edilmesi gereken, bir baskı alımında baskı kalitesinin önemli bir konu olduğunu vurgulamaktadır.

Matbaa sektöründe yapılacak ayarlar ile daha kaliteli bir baskı alınmasında sektör olarak iyi bir cihaz bilgisine sahip olması gerekir. Hazırlık aşaması çalışmaları titizlikle yapılması gerektiren bir çalışmadır.  Yapılan çalışma ve resimler en iyi kalite içeriğinde baskıya alınması gerekir.

 

Matbaacılıkta Baskı Öncesi Hazırlık Aşamaları

Toplumun ilerlemesi ve medeniyetin gelişmesinde konuşma dilimiz olan alfabe, önemli bir rol oynayan araçlardan biridir. Alfabenin bulunması insanlık için büyük adım atan matbaayla birlikte uzay teknolojisine kapılarını açmıştır. Ve birçok sektörün yolu da matbaayla kesişir. Bu gelişme, iletişime geçilmesine araç olmuştur. Gelişen teknoloji en büyük etkiyi iletişim aracı olan matbaanın kullanılmasıyla gösterir. İnsanlar için temel bir ihtiyaç olan iletişim, teknolojik gelişim etkisiyle farklı bir yenilik getirmiştir. Bu gelişim ve değişim haberleşme araçları üzerinde etkisini anında gösterir.

İletişim ve haberleşme araçlarını insanlara yansıtan önceden günümüze kadar gelen matbaacılık en önemli bir basım mesleğidir. Matbaacılık, matbaa işini meslek edinen ve bu işi sürekli yapan kişidir. Bu iş eğitim sistemine giren bir meslek hâline getirilmiştir. Matbaa, şekil ve yazıların genellikle kâğıt, kumaş, deri gibi benzer malzemelerin üzerine bastırılıp çıkartılmasına ve baskılı materyallerin çoğaltılmasını sağlayan bir sistemdir. Özellikle bir markanın basılı reklamını ajandalar üzerine takvim, kalemler ve kumaşlar üzerine markanın logo ve grafik çalışmalarını eklemek için, marka reklamında daha kalıcı olmasını sağlayan matbaa faaliyetleri önemli bir unsurdur.

Matbaanın Faydaları

  • Matbaanın kullanımıyla kitaplar daha seri şekilde basılmış ve bu kitaplar daha çoğaltılıp, her yere her kişiye, uygun maliyetle ulaşılmıştır.
  • Basılan kitaplar daha çok yaygınlaştığından, insanların kültürel düzeyleri artmıştır.
  • Matbaanın bulunması Avrupa’daki askeri ve sosyal gelişmeler bütün topluma yayılmasına ön ayak oldu.
  • Toplumların bilinçlenmesi, gelişmesini ve yönlendirilmesini artırır.
  • Bir marka ürünün veya hizmetin daha fazla hedef kitleye ulaşmasını sağlar.
  • Bilginin mesajın istenilen etkiyi göstermesinde görsel materyalleri kullanabilmesi sağlar.

 

Matbaa Baskı Teknikleri

Dijital Baskı: Genelde en çok sanayi alanında tercih edilen baskı yöntemidir. Kullanılma alanında sunduğu çeşitlilikte müşteri memnuniyetini tam anlamıyla saģlamaktadır Bu baskı tekniğinde renkler belirgin olup, canlı ve nitelikli basılmasını sağlayan özel cihazlarla baskı yapılır. Dijital Baskı, çoğunlukla reklamlarda ve tabela sektöründe kullanılır. Eğitim ve sağlık alanında özellikle hazırlanan panolarda bu baskı yöntemi tercih edilir.

Ofset Baskı :  En az dijital baskı kadar popüler olan diğer bir seçenek ofset basķı olarak bilinir. Yağ bazlı mürekkep ve kireçtaşı gibi malzemelerin kullanıldığı bu baskı türü düşük maliyet de ve hızlı olarak yapılır. Dergicilik ve gazetecilik sektöründe de en çok tercih edilen baskı türüdür.

Serigrafi Baskı: Diğer baskı türleri ile karşılaştırıldığında çok daha kalın mürekkeplerim kullanıldığı serigrafi baskı piyasa içerisinde etek baskı adıyla bilinir özellikle renklerim daha belli olduğu bu baskı türü en çok reklam sektöründe tercih edilir.

Tampon Baskı : Oyuncak sektöründe sıklıkla kullanılan tampon baskı kaliteli çözücüler ile birlikte uygulanmaktadır. Genelde toplar üzerine yapılır. Birçok farklı klişesi olan müşterilerin talepleri doğrultusunda kullanılır.

Çukur ( Tifďruk baskı) Baskı : Baskı teknikleri arasında tercih edilen bir diğer yöntemdir. Kullanım alanı sınırlı olsa da lazer ve silindir kalıpları ile uygulandığı için kaliteli bir baskı çeşidi olarak bilinir.

Matbaacılıkta Baskı Sonrası Aşamaları

Baskı işleminin bitmesiyle matbaacılık işleminde bittiği düşünülemez. Baskı sonrası işlemlerde daha kaliteli ürünler ortaya çıkarılır. Matbaacılıkta baskı sonrası işlem aşamaları, baskı öncesine göre daha meşakkatli işlemlerdir. Bu nedenle uygulanmayan bu işlem baskı işleminin cilası sayılır. Ve işin kalitesini artırıp bir kademe yükseltir.

 

Hemen matbaa ürünleri siparişi oluştur!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir