Kaşe
Damga veya mühür anlamlarının karşılığı olan kaşe, firmaların ve bireysel çalışanların sıklıkla kullanmış olduğu araçlardan bir tanesidir. Eğer ki resmi bir belgenin onaylanması gerekiyorsa kaşeye ihtiyaç duyarız. Kaşeler, bir kâğıdın resmi bir kâğıda dönüşmesinde rol oynayan eşyalardır. Bu yazımızda sizlere kaşeler hakkında bilmeniz gereken her şeyi vereceğiz.
Kaşe Nedir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi damga ve mühür anlamına gelen kaşenin, firmalar ve kişiler tarafından kullanıldığını söylemiştik. Bir belgenin takibi yapılması lazımsa mutlaka kaşe kullanılmak zorundadır. Aslında kaşeler, kanuni bir zorunluluktur. Resmi bir şekilde var olan her türlü kurum veya kuruluş, kaşeyi kullanmaktan geri durmamalıdır.
Basılan bir kaşede, kaşenin kime ait olduğu hakkında bilgiler yer alır. Fakat bu bilgiler, kesinlikle eksizsiz ve doğru olmak zorundadır. Kaşenin birden fazla rengi mevcuttur. Lakin en çok siyah rengi kaşelerde rastlarız. Her bir kaşenin ayrı ayrı kullanım ömrü vardır. Eğer uzun soluklu bir ürün kullanmak istiyorsanız kaliteli kaşe tercihi yapmalısınız.
Kaşe Ne İçin Kullanılır?
Genellikle resmi evrak veya belgeler üzerine kullanılan kaşelerin, geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Kaşenin rengi, yazı şekli ve biçimi; kullanım amacına göre çeşitlere ayrılır. Seçtiğiniz bir kaşeyi, imzalamanız gereken bir kağıt üzerinde kullanarak onaylayabilirsiniz. Bu durum kalem kullanmak zorunluluğundan bireyleri veya firmaları kurtarır. Bu sayede zamandan tasarruf sağlarsınız.
Kaşeler, ticaret sicili olan her firmanın kullandığı ürünlerdir. Firmaya ait bilgiler kaşelerde yazılır. Özellikle firmanın muhasebe işleri kısmında çokça karşımıza çıkar. Çünkü kaşeler resmi evraklarda takibi sağlayan önemli ögelerin başında gelir. Bazı kurum veya kuruluşlarda resmi belge elde etmek çoğaltma yoluyla yapılmaktadır. Fotokopi yardımı ile çoğaltılan belgeler, sıradan bir kağıt parçasından öteye gidemez.
Fakat kaşe işin içine girdiğinde bu belgeler, resmi birer evrağa dönüşür. Bunun örneklerini hastanelerde, okullarda, devlet kurumlarında veya özel kurumlarda görürüz. Kaşenin kullanım amaçlarından birisi de budur. Bir diğer kullanım amacı da kaşenin kuruma özelliğidir. Çok sayıda kopyası olan belgeler bazı zamanlarda ıslak imza ister.
Böyle bir durumda ıslak imzanın kuruma süresi ve mesai saatiniz örtüşemeyebilir. İşte kaşeler, bu alanda da yardımcı olarak belgelerin seri bir şekilde onaylanmasına görev üstlenecektir. Hızlı kuruyabildiği için de kağıtta herhangi bir bozulma meydana gelmez. Son olarak bahsedeceğimiz kullanım amacı ise belgelerin ayrılmasıdır. Belgelerin ayrılma noktasında kaşe, iyi bir çözüm yoludur. Kafa karışıklığını önlemek için sıralı belgelerde ‘’okundu’’ ibaresini görmek büyük bir kolaylıktır.
Kaşe Çeşitleri Nelerdir?
Kaşenin kullanım alanı, yukarıda bahsettiğimiz üzere bir hayli geniştir. Kullanım alanları, her kaşede belli başlı özellikleri doğurur. Böylelikle kaşenin çeşitleri ortaya çıkar. Çeşitler ilk olarak şekillerine göre sınıflandırılır. Kare, yuvarlak, oval şekiller kaşenin çeşitlerinden bir kaçıdır. En çok kare kaşeyle karşılaşırız. Yazılar kare kaşenin içinde köşeli bir biçimde yer alır.
Yuvarlak veya oval kaşede yazılar tam anlamı ile görünmeyebilir. Bu noktada yazılar, kaşenin şekline bağlı olarak eğimli bir hal alır. Kaşe, şekilden farklı olarak sistemine göre de çeşitlenebilmektedir. Otomatik kaşeler, mürekkebi otomatik bir şekilde alan kaşelerdir. El ile müdahale gerektirmeden kaşenin içine mürekkep dolar.
Bunun dışında logolu kaşeler de mevcuttur. Firmanızın veya şirketinizin logosu, bu kaşede kullanılır. Tasarımcılar pratik bir şekilde kaşeye logonuzu yerleştirebilir. Siyah, kırmızı, mavi ve yeşil gibi farklı renklerde bulunur. Son olarak bahsetmemiz gereken çeşit ise kişiye özel olan kaşelerdir. Bu tip kaşeler, özel bir tasarım ile meydana gelir. Kaşenin boyutu, renk tonu, şekli, görüntüsü ve daha birçok özellik; müşterin isteği üzerine özel tasarım kaşeye eklenmektedir.
Kaşede Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?
Bir belgeyi resmileştirmek istiyorsanız ve bunun için kaşeyi kullanmak istiyorsanız, kaşede birtakım bilgilerin yer alması gerekmektedir. Bu bilgileri sıralayacak olursak eğer aşağıdaki gibidir;
- Kurum veya kuruluşun unvanı
- Kurum veya kuruluşun adresi
- Eğer ki ticari bir kuruluş ise ticari sicil numarası
- Vergi dairesi ve numarası
- Kişinin bireysel kaşesi ise adı, soyadı ve unvanı
- Kişinin İletişim bilgileri
Kaşede bulunması gereken temel bilgiler, yukarıdaki gibidir. Bu bilgilerin sayısı her kaşe de farklılık gösterebilmektedir.
Kaşe Bastırmak İçin Ne Gerekli?
Kaşeyi bastırmak için gerekli şeylerden önce kaşenin hangi amaca göre bastırılacağı öğrenilmelidir. Amaca göre istenilen belge veya bilgiler değişebilmektedir. Fakat genel itibari ile ilk olarak gerekli şey, şahıs firmaları için gerekli evraklardır. Bu evraklar; vergi levhasının fotokopisi, imza beyannamesi fotokopisi, kimlik fotokopisi, Katma Değer Vergisi tahakkuk fişinin bir kopyası ve son olarak yoklama tutanağı şeklindedir.
Şahıs firmaları için bir kaşe bastırmak istiyorsanız temin etmeniz gereken belgeler yukarıdaki gibidir. Bu belgeleri temin ederken son yatan veya son şekli olan fotokopisini almaya özen göstermelisiniz. Şahıs firmaları dışında, şirketler için de kaşeyi bastırmak istiyorsak istenilen belgeler şu şekildedir; vergi levhasının fotokopisi, şirket müdürünün ve patronun kimlik fotokopisi, imza sirküleri fotokopisi, yetkili bireyin kimlik kopyası, KDV tahakkuk fişinin fotokopisi ve son olarak ticaret sicil gazetesi olarak sıralanmaktadır.
Şahıs veya şirket firmaları dışında ortaklık gerektiren firmaların kaşe bastırabilmesi için gerekli belgeler aynı olmakla beraber tek farklılık, ortak sözleşmesinin gereksinimidir. Şu ana kadar saymış olduğumuz tüm belgelerin istenme amacı, kurum veya kuruluşların haklarını korumak içindir. Bir başka evrakta aynı kaşeyi basmak, kurum veya kuruluşa büyük bir zarar verebilir. İstenilen belgeler, bu zararın oluşumunun önüne geçer.
Kaşe Yapımı Ne Kadar Sürer?
Kaşelerin yapım süreci, türüne ve çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Fakat standart bir kaşenin imalat edilme süresi, 10 veya 15 dakikadır. Eğer ki kaşe, bireyin isteğine göre özel olarak tasarlanmışsa bu süre 20 veya 25 dakikaya kadar çıkabilmektedir. Bu sürenin üstüne istisnai durumlar dışında çıkılmamaktadır.
“Afiş/Poster Baskı” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.